tisdag 31 januari 2012

Musik och klimat

Första blogginlägget på det nya året förpliktigar. Frekvensen på bloggandet har blivit lidande på grund av en förhoppningsvis hög aktivitet någon annanstans. Dock blir detta inlägg kort och kanske koncist. I dessa tider av ekonomisk och finansiell omprövning av affärsmodeller för både företag och nationalstater talar man mycket om att triple bottom line är det "nya svarta". Man talar mycket om lönsamma, socialt hållbara och gröna affärsmodeller både inom privat och offentlig sektor.
Likväl finns det barriärer för att verkligen göra skilllnad vad gäller energiförbrukning i byggnader, både existerande byggnader och nybyggnation. På ett seminarium förra veckan talade både offentliga beställare, byggföretag och andra aktörer på den svenska fastighetsmarknaden om bristen på samverkansformer som fungerar i en kontext med både LOU, vinstdrivande företag och brist på teknik och process kunskap i konsultledet på vissa håll som leder till en brist på innovation i projektfasen. Energibesparingar handlar både om teknik och människor som ska använda tekniken och göra medvetna val för att få en mer hållbar energiförbrukning.
Man kan klandra EU för mycket, men nu har man (även om inte enats kring ekonomin) kommit överrens om några direktiv och förordningar som kommer påverka våra byggnader framöver i Sverige.

Jag har tidigare skrivit om det nya direktivet om "Energy Efficiency Directive" som media i Sverige ignorerat, men som kommer att påverka oss i högsta grad. Ett annat styrdokument är Europastandarden EN 15232 som styr hur man ska certifiera och märka upp byggnaders energiprestanda. Bilden och länken för er som är slängda i italienska:-).

I korthet kommer detta påverka hur man ser på styrning av fastigheter och dess miljöpåverkan samt möjlighet att som fastighet att samverka med andra fastigheter och elnätet i sk Smart Grids / Smarta Elnät.

Mer om detta i kommande blogginlägg.
Tillsist kan man konstatera att en legend har gått ur tiden, Per Odeltorp alias Stig Vig i Dag Vag, enbart 63 år gammal. När man 30år senare (än ens föräldrageneration) lyssnar på de ibland naiva och inte så lite proggiga låtarna inser man att vi nu lever i en annan tid. Likväl svänger det om kultbandet.  R.I.P Stig Vig.
Nedan en aktuell låt som man kan koppla till dagens klimatdebatt.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,