tisdag 1 september 2009

Smarta Elmätare

Såg i miljöaktuellt att man inte kommer att stödja smarta elmätare för hushållen. Synd.
I industri och större fastighetsbestånd har man sedan länge arbetat med återkoppling, via web, rapporter, infoskärmar och liknande. All kommunikation som kan bidra till snabb återkoppling bör uppmuntras. Precis som artikeln antyder ger direkt feedback möjlighet att ändra beteende, ta action och analysera var energitjuvarna finns, ca 5-10% besparing

Att ge kraftbolagen ensamrätt på att ge återkoppling är att resignera. De är lever på att sälja kraft, och är bra på det. Att låta dem föreslå energisparåtgärder inne i fastigheterna är ungefär som om systembolaget uppmanar till mindre vindrickande.....och de gör de ju förvisso! Dock vill elbolagen likt systembolaget inte gärna ha konkurrens...och de har ett trovärdighetsproblem, vill de verkligen att man ska köpa mindre av dem?

Reklamhörna: Såg för övrigt att en bloggare har upptäckt några inredningsmässiga konsumentprodukter från företaget där jag jobbar, kul!

1 kommentar:

  1. Jag håller med. Vi säljer en realtidsmätare till konsumenter i Tyskland. Vi jobbar på att kunna erbjuda samma mätare i Sverige men det är tungt eftersom elmätarmarknaden är ett monopol här. Det gör att få vill skaffa ännu en elmätare istället för att ersätta den befintliga.

    SvaraRadera