tisdag 2 februari 2010

CSR arbete på ledningsgruppers radarskärmar

Om snöovädret tillåter blir det ett besök på Bona Kemi imorgon med nätverket CSR Skåne
Hållbarhetsfrågor inklusive energiförbrukning och CO2 belastning har blivit strategiska frågor för företagens ledningsgrupper, se gärna tidigare inlägg om CSR och lönsamhet.
När CSR begreppet blir allt mer etablerat, med sina tre delar; ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet, börjar man skapa olika index för att mäta samt benchmarka företags insatser och deras s.k triple bottom line.
Hos den berömda läskedrycksfabrikanten har CEO:n själv tagit förarsätet-inspirerande! Den kritiske läsaren kan naturligtvis fråga sig om säljandet av kolsyrat och smaksatt vatten, med alla transporter det innebär är speciellt hållbart i längden....klart är att hållbar utveckling är i fokus.

Nyligen utsågs i samband med de ekonomiska förhandlingarna i Davos de globalt mest hållbara företagen. På de översta tre platserna finner man General Electric, PG&E Corporation och Tnt Nv.

Man har gjort en jämförelse från 2005 hur de företagen på top 100 listan har klarat sig jämfört med MCI All Cap index, och man kan tydligt se att framåtriktande företag också klarar sig bättre i en jämförelse. Se bild nedan. För full lista över de företag som platsat i år se länk här. HM är det svenska företag som placerat sig högst på listan, en hedrande 4:e plats, se artikel i Dagens Industri här
Schneider Electric ligger på ett flertal hållbarhetsindex:


  • Dow Jones Sustainability STOXX Index
  • Dow Jones Sustainability World Index
  • ASPI Eurozone (Advanced Sustainable Performance Index)
  • Ethibel Sustainability Index (ESI) Excellence Europe
  • Ethibel Sustainability Index (ESI) Excellence Global
Full information om Schneider-Electrics globala hållbarhetsarbete finner man här

Artikel CSR Guiden:Coca Colas VD utser sig själv som CSR-ansvarig!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar