måndag 18 oktober 2010

Bara Blommor- Eko Reko blommor

En kompis har precis öppnat blomsterbutik på Friisgatan i Malmö.
Jag brukar mestadels blogga om hållbar fastighetsutveckling och energieffektivisering, men blommor är det inte var dag man tänker på.....även om det finns familjemedlemmar som önskar motsatsen...:-)

Vi svenskar köper mest snittblommor och krukväxter i världen – i genomsnitt för cirka 750
kronor årligen per person. Totalt omsätter den svenska blomstermarknaden omkring 6 miljarder kronor om året. 80–90 procent av blommorna är importerade och en allt större andel av detta kommer från tredje världen.
Många köper blommor utan att reflektera över hela näringskedjan. Enligt naturskyddsföreningens rapport "Hur många Svenskar tål världen" kan man bland annat läsa att många av kemikalierna är förbjudna i i-länderna. I tex Ecuador används 24 olika sorters kemikalier för besprutning som är förbjudna hos oss, bland annat aldrin, chlordane och DDT232. Arbetarna har sällan skyddsutrustning när de hanterar de giftiga kemikalierna.
Om man ett år exporterar blommor till Sverige, för att nästa år exportera livsmedel är det lätt att inse följderna, inte enbart för folket som odlar utan även för folk i Sverige som konsumerar produkterna.

Equador är tredje största exportör av rosor och nejlikor till Sverige.

Som tur är finns det alternativ, och på Friisgatan hos "bara blommor" kan man med gott samvete döva sitt ont om tid samvete med en bukett.

Friisgatan är väl värd ett besök generellt för de trevliga fiken och småaffärerna, och bara blommor specifikt för att kunna köpa en eko-reko bukett.
Se barablommor.com för mer information.

Läs även artikel i sydsvenskan: "Friisgatan - från avsidesböj till het sväng"
Bara Blommor » Blog Archive » Rättvist ska det vara !

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar