torsdag 12 februari 2009

Google lanserar Powermeter

Nu lanserar sökmotorjätten en tjänst för att på ett enkelt sätt få överblick över sin energiförbrukning - PowerMeter.  Tanken är att man på ett enkelt sätt ska kunna synliggöra sin energiförbrukning (faktiskt på ett liknande sätt som undertecknad bloggade om igår :-), och pupblicera sin energiprofil online.

Powermeter är ett webb-baserat program som ska visa energiförbrukningen ett hus, uppdelat på olika poster och uppdaterat timme för timme i nästan realtid. 

När Google ger sig på energiområdet är det positivt för alla som håller på med energieffektivisering på det ena eller andra sättet, och man flyttar fokus från enbart producentsidan till att även omfatta konsumtionen av energi. 
Energiförbrukningen i byggnader står för ca 40% av den globala energiförbrukningen, så insatser där får direkt inflytande på den totala energiförbrukningen globalt.

I artikeln från Ny Teknik skriver man bland annat att synliggörandet av energianvändningen i sig inte är tillräckligt, utan det krävs engagemang från användare. Detta engagemang kan man erhålla genom tävlingar mellan bostadsområden, skolor, städer med mera.

Det är positivt att Google ger sig in i energidiskussionen, det sprider kunskap till gemene man om den enskilda betydelsen av ens eget handlande.   (och ack så smart för deras CSR rating.)

För övrigt läser vi i SVD att Mälaren är värderad till 40 Miljarder.  Greg Morrisson, professor i Vatgten/Miljö/Teknik vid Chalmers sticker ut hakan. Intressant att applicera motsvarande kalkyler på andra sjöar, Östersjön, skog etc. Då kan man också sätta pris på vad det kan få kosta att rena utsläpp eller reducera energiförbrukning. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar