söndag 19 april 2009

Earth Day och LED teknik


Efter en mycket intressant diskussion/förhandling med 9-åringen vid frukostbordet om veckopeng, familjesysslor och vad pengar ska räcka till var det dags att bläddra lite i tidningarna. DN hade en artikel om LED lampor. Professor Gunnar Björk från KTH menar att LED är framtiden. Många som jag talar med i jobbet i energieffektiviseringsprojekt är inte imponerade av lågenergilampornas kapacitet, ljuskvalitet och möjlighet att tex dimma ljuset. Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen på LED området, hur optiken och färgtemperatur utvecklas. 

Råkade också browsa in på företagets hemsida, där vi skriver om Earth Day, en amerikansk företelse som börjar spridas internationellt, och bli en symbol för hållbar utveckling.

Nu är det dags att gå ut i trädgården och plantera en lite ärtor i växthuset, det ska bli gott till salladen/mackan om några veckor.

2 kommentarer:

 1. LED är kul...

  Kolla här...7000 lumen vid 100W...en vanlig glödlampa ger ung 1700 lumen (enl wikipedia)

  http://tesladownunder.com/LEDs.htm#100%20W%20LED

  Någon som testat lite

  http://www.metaefficient.com/leds/led-light-bulbs.html

  ...och...det finns ett svenskt företag som hjälper till vid tillverkningen av high performance LED's

  http://www.obducat.com/Default.aspx?ID=87

  SvaraRadera
 2. Riktigt intressant jämförelse i kurvorna i artikeln från DN. Att ljuset skilde sig så mycket mellan glödlampa och dagsljus trodde jag inte, även om jag säkert hade kommit på det om jag haft så mycket tid över att jag spontant börjat fundera på det. Ha det!

  SvaraRadera