torsdag 14 maj 2009

Dansk TV testar inneklimatets påverkan på inlärningen- förbättrat inneklimat ökar inlärningen med 15%, motsvarar ett skolår


Barn och lärare kan få ett bättre inneklimat, finansierat av energibesparingar. 
I Dansk TV hade man igår ett inslag om hur illa det står till med inneklimatet i Danska skolor. CO2 halterna låg tex på tredubbla ppm halter jämfört med vad vuxna i arbetslivet skulle tolerera. 

Många vänner som är lärare intygar att det inte står så mycket bättre till i svenska skolor. Alldeles för hög solinstrålning, höga temperaturer, för kallt på vintern, slitna lokaler i allmänhet, odörer, Säkert kan en del koncentrationsproblem i skolan kan också skyllas på för hög värme och dåliga luftflöden.

Hur mycket kostar det då att inte åtgärda missförhållandena?
Geo Claussen, inneklimatguru på DTU har empiriskt kommit fram till att inlärningen hos elever i årskurs 4-6 kan förbättra sin inlärning med 15% genom ett bättre inneklimat. Hur många skoltimmar motsvarar det?

Det man har gjort på vissa håll i Sverige och Danmark är att låta energibesparingar finasiera en modernisering av skolorna, och på köpet få ett optimalt inneklimat. 
Se artikel här.

DR beskriver undersökningen här

Det är dyrt att vara fattig säger ju talesättet, men just nu har kommunerna en möjlighet att när trycket är lägre i byggsektorn kunna passa på att upprusta skolorna inför kommande högkonjuktur. Det sparar i längden skattepengar genom lägre livscykelkostnader för fastigheten och framförallt en bättre fungerande skola.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar