fredag 15 maj 2009

En McFeast och halv tank tack


I den utmärkta bloggen CSR i praktiken finner man en artikel som beskriver hur McDonalds tillsammans med elbolagen undersöker möjligheterna med laddstationer på McDonalds. Statoil med flera kanske skulle se upp, McDonalds har många attraktiva adresser där laddstolpar kan placeras.  Kan billaddning bli nästa förmån på arbetsplatsen?
Läs hela artikeln här

Vill man inte stanna för en bit mat kan en
 lösning vara att besöka en mack/parkeringshus/matställe som har en batterirobot...
Enligt NyTeknik har man tagit fram en batterirobot som skiftar batteri på 2 minuter. Teknologin bygger precis som i många brancher på att 
biltillverkarna anpassar sig till en gemensam öppen standard på batterier...fan trot, men finanskrisen kanske kan vara en drivkraft, Renault och Nissan har redan gått med i programmet. 


Namnet på firman som utvecklar batteriroboten och lösningen omkring heter Better Place , och grundaren Shai Agassi blev inspirerad på world economic forum 2005 av frågan "Hur gör vi världen till en bättra plats att leva på 2020?" (Fantastisk story att bygga en företagskultur
 på....)
Copenhagen Climate Council har också uppmärksammat lösningen, och det danska elbolaget Dong stödjer programmet. 
I teorin är iden om att man kan byta batterier god, men i praktiken undrar man ju stilla vilka mängder av stora batterier i höglager som krävs på "mackarna", och vilken enorm infrastruktur som måste byggas upp. Kan batteriroboten även handskas med en isig undersida på bilen en kall vinterdag?
Nåväl, goda ideer bör prövas.
Blir nästa bil en elbil måntro???
UPPDATERAT: Såg också att Fokus hade en intressant artikel om elbilar och att den största utvecklingen sker i Kina. Läs mer här2 kommentarer:

  1. Har funderat länge på det här med elbilar skulle fungera i praktiken så känns kul att det äntligen händer någonting. Man kan ju inte mer än förlora..

    SvaraRadera
  2. Hej "Ekostudent". Någonstans måste man börja, Rom byggdes inte på en dag, bensinberoendet försvinner inte i brådrasket. Men i likhet med dig att det är roligt att man på allvar funderar över hur det i praktiken skulle kunna gå till

    SvaraRadera