tisdag 2 juni 2009

ESS och media

Som nämnts i denna blogg i början av maj börjar det att närma sig ett ESS beslut till Skandinaviens favör. Det var mycket intressant att se hur denna nyhet behandlades i medialandskapet. ESS nära på ignorerades av rikstäckande media med säte i Stockholm. I Danmark sände Niels Bohr institutet raskt ut en pressrelase, Berlingske Tidende har bevakat frågan länge ur ett Öresundperspektiv, se även artikel här när informella beslutet fattades. I Business.dk skriver man att "Et forskningscenter som dette vil tiltrække de dygtigste forskere og studerende og give et tydeligt plus på videnbalancen for både Sverige og Danmark."

I Sverige har såklart Sydsvenskan bra täckning, något annat vore anmärkningsvärt...Man har bland annat en intervju med Lars Leijonborg här om konsekvenserna med ESS och en featureartikel om mannen bakom idén Lars Börjesson här . De samlade ESS arkivet på Sydsvenskan finner man på http://sydsvenskan.se/lund/ess/. NyTeknik utmärker sig också positivt med 7-8 artiklar om investeringen.

Hur ser det ut på mer rikstäckande media kan man fråga sig...?
Söker man på ESS på skvallerblaskan dagens industri får man träff bland annat på rubriken "En kunglig miljardaffär: PrinsESSan Viktoria och Daniel Westling........"
Man har visserligen pliktskyldigast lagt in en artikel om beslutet, med en något surmulen kommentar från Per Omling, Vetenskapsrådet om att det kommer "...dra resurser från resten av vetenskapssverige". Per tillägger också att 13 miljardersinvesteringen kommer att ha "en enorm regional betydelse för Skåne"...
I Dagens Nyheter har man efter att ha förstått vidden av investeringen tagit upp frågan i ett antal artiklar vilket borgar för att komma med på mediaagendan i ankdammen....

Den alltid läsvärda bloggen Ljungbergs Blogg har som vanligt en intressant trafikplanerings- och miljövinkel på det hela, där han drar den naturliga logistikslutsatsen att beslutet kommer boosta spårbunden trafik i området+ att det är viktigt med sedvanlig miljöprövning av ESS.

Läs även andra bloggares åsikter om

Efter denna lilla mediaobservation är det hög tid för mig att förbereda anförande på sustainable business hub i morgon på temat "Kommunikation för hållbarhet". Program finner man här. Jag kommer att beröra de myter och fakta som omger diskussionerna kring energi och energieffektiviseringar, och vi ska diskutera möjligheter att kommunicera energivinster. Mer info följer i denna blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar