En av de senare större upptäckta fyndigheterna, Hibernia utanför Kanada kan tillfredställa jordens oljebehov i ca 10 dagar-totalt. Klart är att vi bör skynda på att finna alternativ till oljeberoendet, inte minst för oljan inte enbart är en energikälla, utan även en utmärkt råvara i många produkter, alltifrån tangentbord, köksredskap, smörjmedel med mera. Idag är enligt Peter Tertzakian, energianalytiker och ekonom på ARC Financials utvinningstakten på olja ca 1000 fat i sekunden(!). Med denna takt kan man anta att energipriserna inte är på väg nedåt...se även tidigare blogginlägg.
Mänskligheten har byggt upp en infrastruktur som är helt beroende av oljan, hur snabbt kan vi anpassa oss efter en annan tillgångsstruktur? Bör man ransonera oljan till att inte gå till drivmedel och uppvärmning, vilka produkttillverkare kommer att kunna betala för oljebaserad tillverkning?
I videon nedan talar Peter bland annat om hur byggnader och industri har mycket att tjäna på miljömässigt och finansiellt på att effektivisera, och än mer om priserna går upp.
Enligt the Guardian behövs 6 nya Sauidiarabien fram till 2030 med bibehållen konsumtion!
"The need to address climate change will require a massive switch to high-efficiency, low-carbon energy technologies." Up to 64m barrels a day of extra gross capacity - the equivalent to almost six times that of Saudi Arabia today - needs to come on stream between 2007 and 2030. Almost half of that is required by 2015, with an extra 7m barrels a day over current plans approved within the next two years "to avoid a fall in spare capacity towards the middle of the next decade".
Mänskligheten har byggt upp en infrastruktur som är helt beroende av oljan, hur snabbt kan vi anpassa oss efter en annan tillgångsstruktur? Bör man ransonera oljan till att inte gå till drivmedel och uppvärmning, vilka produkttillverkare kommer att kunna betala för oljebaserad tillverkning?
I DN skriver man om "en ny energikris". Kjell Aleklett är professor i fysik vid Uppsala Universitet och menar att vi nådde OilPeak förra året. Den stora frågan, oavsett om IEA:s förutspåelser är för optimistiska eller ej är hur vi kan få ut det mesta möjliga av den tillgängliga energin, och hur vi gör effektiviseringsinvesteringar än mer lönsamma, oavsett om det handlar om att låta system samverka för behovsstyrd ventilation och belysning eller om det handlar om energieffektiviseringar i industrin eller sjukhus
Se även SVD och Sydsvenskan kring IAE:s rapport.
Noterat: Som prenumerant har jag i tidigare inlägg ondgjort mig över Sydsvenskans sparsamma rapportering kring klimatkonferensen COP15. De senaste veckorna har man haft många intressanta artiklar kring klimat, bla om Klimatstaden Malmö, Förhoppningarna på Reinfeldt, Klimatbråk, 15 frågor inför klimatkonferensen med mera, allt prydligt samlat i en Klimatkoll.
För specifik information kring COP 15, gå in på www.activebe.com där undertecknads företag har hjälpt till att energieffektivisera. Där kan man även ladda upp en kort klimatvideo. För varje video som laddas upp skänks 20 $ till projekt för att ge mindre bemedlade möjlighet att studera.
För övrigt rekommenderas varmt tidningen Sonic, med fylliga recensioner, spotifylistor och krönikor. Bland annat artikelserien om varje års bästa musik är ljuv musik för både öga och öra
Läs även andra bloggares åsikter om Peter Tertzakian, Peak Oil, IEA, Energieffektivisering, Schneider-Electric, sjukhus, skolor, behovsstyrd, sydsvenskan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar