söndag 25 januari 2009

Betalar du extra för Grön El?


Folk i ens omedelbara och mer perifiera närhet talar ofta om att de minsann köper Grön El för att stödja grön elproduktion. Detta marknadsföringsknep från de stora energijättarna bidrar enbart till bättre image för dem och deras CSR (Corporate Social Responsibility) index höjs. 

Per Kågesson, transportforskare och miljödebattör har nyligen skrivit en utmärkt artikel om detta i det senaste numret av den lika utmärkta tidskriften FILTER.  Per likställer grön el med "en modern motsvarighet till den katolska kyrkans avlatsbrev under medeltiden".  Han menar att det kanske gläder köparen men inte har någon särskilt stor betydelse i praktiken. Elen i det sammanbyggda nordiska kraftnätet är redan med vattenkraften inräknad till vissa delar miljövänlig, och de futtiga ören extra per kWh man som kund betalar extra är bidrar enbart till marknadsföring för elbolagen, ej till uppbyggnad av grön el.

Snarare är risken stor att man inte tittar på konsumtionssidan och effektiviseringsmöjligheterna, om man har köpt sig fri med Grön El. Om konsumenten får villfarelsen att man minsann nu har Grön El och inte behöver spara ökar snarare produktionen, och med den importen av kolkraftsgenererad el från våra grannländer (läs Danmark). Kika gärna på denna statistiken från SCB hur importen av energi har ökat till en högre nivå sedan 1996.

Återigen, det ger mer att fokusera på att effektivisera och minska sin egen elförbrukning.

Man kan börja med att beställa en helårsprenumeration på filter, dra ner värmen 1 grad därhemma, bädda ner sig i soffan med en filt och sin filter. Då kan man utan att missa något låta TV:n var avstängd i många sköna kvällar...

I ärlighetens namn får man ju erkänna att guldkorn dyker upp på TV:n, även i de mest oväntade sammanhang. I "på spåret" med flåshurtige Ingvar Oldsberg stod Timo Räisänen plötsligt och drog en fantastisk version av Radioheads The Creep, se klipp nedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar