måndag 12 januari 2009

Hur säker är din fastighets brandanläggning?En undersökning från DBI (Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut) visar att det är fel på 14,1 % av de rökdetektorer man har undersökt. Se artikel här


Det känns ju lagom tryggt!


Rökdetektorer är färskvara. En rökdetektor smutsas ner med tiden,. och blir därmed trögare och till slut ger den obefogade larm. (det finns flamdetektorer och värmedetektorer också...)


Är på affärsresa idag och sover på hotell, det är bara att hoppas på att de har checkat om detektorerna fungerar.....har man ett fullgott BMS system (Building Management System) så får man automatiskt larm via sms/mail etc när det är dags att byta då systemet kan känna av detta/ alternativt planera underhåll.


Såg att brandlarmet här på hotellet är från ESMI/Pelco, systerbolag i koncernen jag arbetar i, så det är nog i sin ordning:-).

Om man inte vill lyssna på brandlarm, och vill tanka poden med trevlig hotellanpassad musik går det alldeles utmärkt med gamla goda Novuelle Vague, en grupp som gör Easy Listening - Bossa Nova versioner av gamla new wave klassiker från Depeche Mode, The Clash och Joy Division. Musiken avnjutes lämpligast i hissen, på väg ner till lobbyn.

Så här kan det för övrigt gå till när brandlarmet går i TV4studion

Läser många negativa nyheter i Dagens Industri idag:

  • Telia Sonera varslar
  • Alfa Laval varslar 1000 personer. Man nämner dock att avdelningar som håller på med energieffektiviseringar (Energy & Environment) inte berörs...
  • Den största nyheten av dem alla: Google Miljöbov? Varje sökning genererar tydligen 7 gram CO2 om man ska tro analysföretaget Gartner. Två sökningar motsvarar att sätta på en kanna te. Så, gott folk, tänk efter om den där sökningen på grannen verkligen är nödvändig...Man får hoppas att de investerar i energisnåla serverrum

Så till det positiva i nyhetsflödet: Sverige är världsbäst i hållbar sammhällsutveckling. (Sustainable Solutions, finns det inte en bättre översättning än hållbar?) Det är organisationen Sustainable Society Foundation som vartannat år mäter Sustainable Society Index bestående av faktorer som grad av utnyttjande av naturresurser, ekologisk hänsyn och livskvalitefaktorer bla. Sverige är i på första plats, tätt följt av Schweitz, Norge(?), Finland, Österike, Island och som en dark horse Vietnam!.

Varken Danmark eller USA ligger nära toppskiktet...Turkmenistan innehar en föga hedrande jumboplats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar