fredag 19 mars 2010

Framtidens skola i Klagshamn


Gårdagen ägnades åt ett mycket trevligt besök på Strandskolan i Malmö, tillsammans med politiska företrädare från Malmö kommun.
Miljöpartiet de gröna - Framtidens skola i Klagshamn

Bland annat så diskuterade vi hur man kan få energieffektiva fastigheter i en ganska så traditionell byggbranch.

För information om vad Schneider Electric kan göra för skolor, se denna länk


Det är fler som diskuterar dessa frågor.
Mikael Karlsson på Naturskyddsföreningen menade på seminariet Grön Upphandling att man bör arbeta mycket mer inom ramarna för LoU för att sätta miljökrav såsom energieffektivitet och andra faktorer. Idag är det mycket kortsiktighet som gäller i byggbranchen. Dessutom blir det i regel lägre operativa kostnader för skattebetalarna i slutänden, eftersom endast 25% kostnaden för bygginvesteringen ligger i finansiering, projektering och utförande, resten av kostnaderna, ca 75%  ligger i driftsfasen.Ser för övrigt med spänning fram emot hur The Good Guys arbete kommer att utvecklas. Vännen Harry McNeil har ett engagemang som få, och jag tror de är helt rätt i tiden med sitt koncept. Som nämnts i ett tidigare inlägg handlar mycket om bolagens framtida vinster om hur snabbt de kan förändra sig, och då kan säkert katalysatorer som The Good Guys vara ett medel. Det handlar inte bara om vad man gör, också hur man kommunicerar det. Ett sätt att fylla CSR-planerna med något substantiellt är att arbeta med energibesparingar, det är mätbart och ger dessutom bätte driftsnetto.
Sedan är inte allt mätbart, det handlar om att vilja något, driva en fråga och tro på den. Jag hörde om en dansk VD på ett större företag som satsade på ekologisk mat för all personal i kantinen. På en fråga om det var lönsamt, och inte bara gav merkostnader svarade han: Det är klart det är lönsamt. Hur vet du att det är lönsamt var den naturliga följdfrågan. Svaret var givet, Hur faen ska jag veta det, men jag tror på det!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar