söndag 8 mars 2009

Viktigast att ta hand om sopor eller framtida arbetskraft? Siffror 8 Mars 2009

Idag kan det vara värt att uppmärksamma

Sophämtare = 34 000 kr i månaden

Vårdbiträde = 19 000 kr i månaden (på heltidslön om det finns...)

Vikt lyft sopsäck 15-20 kg

Vikt lyft av vårdbehövande = 0-100 kg

Sjuksköterskestrejk för att få meddellön 22 000 kr i månaden varade sex veckor

Sophämtarstrejk för att få 34 000 kr i månaden varade 4 dagar

Utbildning grundskollärare = 3,5-4 år

Utbildning sophämtare = ?

Ansvar lärare, vårdanställda = utbilda och vårda människor

Ansvar sophämtare = förflyttning av materia

Läs mer i intressant artikel i Fokus här

2 kommentarer:

 1. Sopsäck = 15 - 100kg
  Vårdbehövande = 30 - 100kg
  Vårdbiträde = 15 lyft om dagen?
  Sophämtare = 3000 lyft om dagen.

  Folk får musarm av att sitta och göra samma rörelse med en mus om dagarna... vad tror du dessa gubbar får? Dom är i tidig ålder slut.
  O under åren som dom kör soporna är dom som zoombies efter jobbet, du går till jobbet och har ett träningspass mellan 6 - 13 timmar beroende på om det är Måndag eller Fredag.

  Det har inte folk inom vården...
  Själv har jag arbetat som sophämtare, rivare och snickare. Har även sommarjobbat inom vården.

  Sopor var klart tyngst och kändes fan inte värt det, slita hund hela dagarna för att gå och lägga sig direkt för att orka nästa dag. Nej fan. Även om jag tjänade 25/månad var det ej värt det.
  Det kan jag även tillägga, det är ett fåtal av killarna i Stockholm som är i närheten av lönerna på 34/månad o dessa killar kör sopor därefter.
  Enligt mig så finns det för/nackdelar med olika jobb, jag vill ha lite livskvalitét och umgås med min familj när jag är klar med jobbet, därför kör jag inte sopor även om jag går miste om en bra lön.
  Det är enligt mig puckat att jämföra löner yrken emellan, om det är så jäklat surt att ni pluggat 3-4 år och tjänar samma eller mindre än en sopgubbe, så byt till soporna då? fan ni har ju en utbildning, var inte soporna nått att ha så byt tillbaka, det gjorde jag och det går faktiskt.
  Det som är bra med Sverige, möjligheten att välja själv, antagligen plugga 3-4år, vara medveten om vad man läser, vad det kräver samt vad det ger. Eller skippa det och jobba hårt med samma möjligheter som ovan. Finns för och nackdelar med både, den som pluggar = Bra lön, bra arbetstidet, minimalt med hälsoskadliga risker, pension 65 + ett liv efter. Den som knegar som t.ex. sopgubbe = bra lön, pension 55 + vårdkolli med värk sista åren.

  Sen tycker jag personligen att anställda inom t.ex. vården skall tjäna mer. Men även städare, tunnelbaneförare, bussförare, lärare med många fler.
  MEN SÄNK FAN INTE NÅGON ANNANS LÖN.

  SvaraRadera
 2. Missförstå mig rätt....det handlar inte om att sänka någons lön. Jämförelsen är tänkt som en tankeväckare...det handlar inte så mycket om utbildning, mer om hur man ser på olika ansvarsområden. >Du nämner att man kan hamna som ett vårdkolli när man är 55. De jag känner inom vården (företrädelsevis kvinnor i 50+ åldern) riskerar precis detta. Utslitna kroppar, låg lön, och obefintlig pension. Att någon som har hand om avfall då kan tjäna närmare dubbelt så mycket ÄR stickande. Det handlar kanske inte så mycket om att sänka somphämtningslöner såsom att uppvärdera de som arbetar med människor...

  SvaraRadera